ÖZEL SAĞLIK KURUMU
- Anasayfa
- Veri Koruma Hukuku
- Sağlık Verileri
- ÖZEL SAĞLIK KURUMU
Türkiye'de sağlık hizmeti, AY md.56/f.4 uyarınca kamu ve özel sağlık kurum ve kuruluşlarınca yerine getirilmektedir. Burada özel sağlık kurum ve kuruluşları özel hastaneler, özel tıp merkezleri, doktor muayenehaneleri vd. gerçek kişilerce veya özel hukuk tüzel kişilerince işletilen özel sağlık hizmeti sunucularını ifade etmektedir. Özel sağlık kurum ve kuruluşları, verdikleri sağlık hizmetinin kalitesi ve kapsamı, sağlık ekipman durumları vb. özelliklerine göre sağlık hukukuna ilişkin çeşitli düzenlemelerde özel sağlık kurumu ve özel sağlık kuruluşu şeklinde ikiye ayrılarak ele alınmaktadır. Mezkur özellikler bakımından ileri seviyede bulunanlar özel sağlık kurumu, diğerleri özel sağlık kuruluşu olarak anılmaktadır. Bu doğrultuda - her ne kadar mevzuatta yer alan düzenlemeler arasında yer yer farklılıklar olsa da genellikle özel sağlık kurumları, özel hastaneleri; özel sağlık kuruluşları ise özel hastane dışında kalan özel tıp merkezleri, doktor muayenehaneleri vd. özel sağlık hizmeti sunucularını ifade etmektedir. Bu çalışma kapsamında da özel sağlık kurumları yalnızca özel hastaneleri işaret etmek için kullanılacaktır.
“Hususi Hastaneler Kanunu” 120 md.1’de özel hastaneler şu şekilde tanımlanmaktadır: “Devletin resmi hastanelerinden ve hususi idarelerle belediye hastanelerinden başka yatırılarak hasta tedavi etmek veya yeni hastalık geçirmişlerin zayıfları yeniden eski kuvvetlerini buluncaya kadar sıhhi şartlar içinde beslenmek ve doğum yardımlarında bulunmak için açılan ve açılacak olan sağlık yurtları “hususi hastaneler” den sayılır.”
HHK md.7 uyarınca gerçek kişiler veya özel hukuk tüzel kişileri tarafından kurulabilen özel hastanelerin kuruluşu ve faaliyetleri ile alakalı hükümlere HHK, “Özel Hastaneler Tüzüğü” ve “Özel Hastaneler Yönetmeliği” ‘nde yer verilmekte olup özel hastaneler aynı zamanda yataklı tedavi kurumlarından olduğundan “Yataklı Tedavi Kurumları İşletme Yönetmeliği” hükümleri ile de bağlıdır.