Ticaret Hukuku

Ticaret Hukuku

Ticaret Hukuku – Ticaret Davaları, Ticaret Hukuku Avukat ve Danışma Konuları

Ticaret Hukuku Nedir?

Ticaret Hukuku, üretim, değişim ve tüketime ilişkin aktiviteleri düzenleyen hukuk dalıdır.

Ticaret hukuku temel olarak 3 bölümden oluşmaktadır: Ticari İşletme Hukuku, Kıymetli Evrak Hukuku ve Şirketler Hukuku.

Ticari İşletme Hukuku Nedir?

TK m. 11'e göre Ticari İşletme, esnaf işletmesini aşan düzeyde gelir sağlamayı hedefleyen faaliyetlerin devamlı ve bağımsız şekilde yürütüldüğü işletmedir.

Kazanç Sağlama,
Bağımsızlık,
Süreklilik,
Esnaf Faaliyetlerini Aşma,
faaliyetleri ticari işletmenin temeli sayılan faaliyetlerdir.

Ticari işletmeleri tacirler işletir. Maddi ve Maddi olmayan unsurları bulunur.

Kıymetli Evrak Hukuku Nedir?

TK m. 645'e göre kıymetli evraklar öyle metinlerdir ki bunların içerdikleri hak senetlerden ayrı olarak ileri sürülemez. hak senette yer almaktadır. hakkın ileri sürülebilmesi için senedin ilgili yere ibrazı gerekmektedir. kıymetli evrak nitelikli senet olma özelliğinden dolayı borç ikrarını da içermektedir. kıymetli evrakta para ile ifade edilebilen şeyler yer almaktadır. para olmasa dahi değeri para ya da maddi kıymetle ifade edilebilen şeyler de kıymetli evraka konu olabilmektedir. hak ve senet birbiriyle iç içe olduğundan ikisini birbirinden ayırmak mümkğn değildir. hakkın kullanılması senedin madden varlığına bağlıdır.

Şirketler Hukuku Nedir?

Hukuki veya fiili bir gaye için birden çok kişinin bir araya gelerek oluşturduğu birliktir. genel anlamda şirket kazanç sağlamak ve sağlanan kazancı paylaştırmak amacıyla kurulmuş esnaf işletmelerini aşar nitelikte olan oluşumlardır.